Woon tussen de kastelen, grotten en dorpjes van de Périgord Noir

Périgord Noir - Dordogne - Correct Immo
Périgord Noir - Dordogne - Correct Immo
  • 25/09/2019
  • Correct Immo

Overweeg de Périgord Noir met zijn kastelen, dorpjes en de beroemde grotten van Lascaux. Leer de zwarte Périgord kennen.

De Périgord Noir of zwarte Périgord ligt in het zuidoosten van de Dordogne. Het zwart in de naam verwijst naar het dichte bladerdak van de bossen die het kreupelhout eronder donker maken. Met steden als Domme en Sarlat, de grotten van Lascaux en de rivier de Dordogne is de Périgord Noir de ideale uitvalsbasis voor tal van uitstappen en activiteiten.

Mooiste dorpje van de Dordogne en de Périgord

Maak kennis met Sarlat, de parel van de Périgord. Voor velen is Sarlat een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Door de schitterende gebouwen en monumenten uit de middeleeuwen waan je je ook écht in de tijd van de ridders en de jonkvrouwen. Niet voor niets worden er af en toe historische films in de straten van het dorpje opgenomen. Neem tijdens je bezoek zeker de tijd om te genieten van een echte middeleeuwse sfeer in een van de vele gezellige restaurantjes.

In de Périgord Noir woon je te midden van echt middeleeuwse stadjes zoals Domme en Sarlat en de wereldberoemde grotten van Lascaux.

Kasteel van Beynac

Het kasteel dat je móét bezoeken in de Périgord Noir? Het Château de Beynac. Het is het beroemdste en best bewaarde kasteel van de Dordogne en de Périgord. Het strategisch gelegen bolwerk werd in de 12de eeuw hoog boven op een rots gebouwd en torent ver boven de rivier Dordogne uit. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen 1337 en 1456 bewaakte het de grens tussen het Franse en het Engelse rijk. Er vonden regelmatig gevechten plaats met het kasteel van Castelnaud aan de overkant van de Dordogne, dat in handen van de Engelsen was.

Grotten van Lascaux

De wereldberoemde grotten van Lascaux? Die vind je in de Dordogne, in de Périgord Noir. De grotten in de gemeente Montignac zijn werelderfgoed. Je bewondert er prachtige rotswandschilderingen die dateren van 15.000 tot 10.000 voor Christus. Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot ter wereld.

Het kasteel van Beynac, de grotten van Lascaux, talrijke wandel- en fietstochten langs de Dordogne, ...: in de Périgord Noir heb je de activiteiten en uitstappen voor het uitkiezen.

Domme: mooiste dorpje van Frankrijk

De Périgord Noir herbergt een schat aan dorpen. Ook Domme, een oude ommuurde vesting waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Je gaat het dorp binnen via een middeleeuwse poort geflankeerd door 2 torens die dienstdeden als gevangenis voor ridders van de Orde van de Tempeliers. Via de 17de-eeuwse markthal midden in het dorp heb je toegang tot de grotten van Domme. Vanaf de muur rond het dorp heb je een schitterend uitzicht op de vallei van de Dordogne.

De rivier Dordogne: wandelen, kanoën en genieten van de natuur

De Dordogne is met zijn 483 kilometer de 5de langste rivier van Frankrijk. De rivier stroomt door de Périgord Noir en Périgord Pourpre en is van bron tot monding biologisch beschermd gebied. Met zijn fauna en flora is de Dordogne een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Op verschillende plekken bij de rivier kun je kano’s en kajaks huren. Als wandelaar of fietser heb je de talrijke wandel- en fietsroutes langs de rivier voor het uitkiezen.
 

Lees ook andere artikelen Bekijk onze panden